måndag 23 april 2012

Namngivningskalas i trädgården

Nu har vi haft namngivningskalas för Gerda. Jag ville att vi skulle vara ute, för när vi hade kalas för Ebbe var vi inne och det kändes så trångt. Vi har ju ett ganska litet hus - och många vänner. Dagen blev kall för det blåste, men då och då tittade solen fram och värmde lite grann. Jag stod mest inne och fixade med maten medan gästerna stod ute och minglade, drack varm äppelmust och egengjord lättöl, tovade bollar och gjorde vindsnurror. 
 Maten var buffé med tre olika sorters soppor (rödbetssoppa, pumpasoppa och gaspacho), tre olika sorters minipajer, fyra olika röror (baba ganouch, fikontapenad, chevréröra och grön-ärtröra), marinerad fetaost och bröd och sallad. Allt blev mycket gott! Recepten hittade jag i stort sett till allt i boken Mingelmat av systrarna Eisenman.

 Min vän Therese hjälpte mig med nästan allt under fredagen och lördagen. Bland annat fixade hon och min syster blomsterdekorationerna till borden. Tulpaner ville jag ha, vita och röda
 Jag hade självklart sytt en klänning till Gerda. Tyget är från Leksands hemslöjd och heter Rostyget. Som överklänning hade hon en vit vadmalsklänning, den fick hon ha på sig ute och med en stickad ullmössa ovanpå min gamla bomullsmössa.
 Här serveras öl och varm äppelmust.
 Jag berättade lite om Gerdas namn och vi skålade för henne ute i trädgården. Det var pyntat med ballonger och återanvänt vimpelspel från vännernas bröllop i somras. Gräsmattan hade pyntat sig själv med skilla.
Två traktortokiga grannbarn står och spanar.
Vinbärsbusken var pyntad med ballonger och en liten påse till alla barnen.

 Patrik hade fixat skyltar som han målat med griffeltavelfärg. Dessa skrev vi på vad det var för mat. Mycket praktiska att ha!

 "Så här stor var hon när hon föddes." - Eller hur var det nu?

 Sen kom efterrätten - tre sorters muffins (minivanilj, dumlemuffins och jappmuffins), mördegskakor utstansade som skogens djur, woopies och cakepops som jag gjorde av en kladdkaka doppad i vit choklad. Muffinsrecepten hittade jag i Leila Lindholms bok Hello cupcake!
 När det är så mycket kalas hemma så måste det tankas mycket mamma emellanåt.
Vindsnurrorna - beskrivning hittade jag i en bok som heter Fixarboken av Sara Hjelmstedt. Några tappra tovade även fina små bollar i olika färger. Jag och Ebbe gjorde ett bollhalsband några dagar efter kalaset när det var lugnt hemma.

4 kommentarer:

 1. Vad trevligt det låter (och ser ut) och jag blir riktigt hungrig när jag läser om all den goda maten också. Vilket fint sätt för Gerda att välkomnas på! Den där Eisenman-boken har min mamma också, har bläddrat lite i den och den är verkligen fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillar den boken och den är mycket enkel att följa. Det står en del tips i den till många utav rätterna och hur man kan förbereda maten.

   Radera
 2. Åhh ni ser ut att ha haft ett superfint namngvningskalas..helt klart minnesvärt för dom små kan jag tro och mycket inspiration till mig det tackar jag för.. =)

  Kraaaaam
  Sanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Jag ville göra det lite kalasigt för barnen, eftersom vi har så många grannar som är kompisar och Ebbe är ju stor. Ballonger piffar upp till kalas ute.

   Radera